Opskrifter

Hurtige link


Stenlille rugbrød Verdens nemmeste tærte Skønne drikke Hjemmebagt brød

Vores bedste opskrifter - Prøv selv



Stenlille rugbrød

Stenlille rugbrød kan være stærkt vanedannende.
Den ingrediens i rugbrødet, der giver det smag og karisma, er surdejen. Stenlille rugbrød er et ægte surdejs rugbrød.
Det strækker sig over to dage, når der skal bages rugbrød, men opskriften er enkel, og kan nemt røres i hånden.

Bag dit eget Stenlille rugbrød

1 stort rugbrød

Dag 1.

Surdejen blandes med
6,5 dl. lunkent vand og
1 spiseske groft salt.
Dejen kan med fordel røres med et kraftigt piskeris.
200 g hvedemel blandes i dejen ,
250 g skårne rugkerner blandes i dejen.
250 g groft rugmel blandes i dejen. Det hele røres til en lind grød, og stilles lunt med et klæde eller låg over skålen. Vent et sted mellem 22 og 28 timer, så er dejen klar til trin 2.

Dag 2.

I dejen blandes
2,5 dl. maltøl, ( el. brug en halv malt øl og resten vand)
4-5 spiseskefulde mørk sirup, malt-sirup eller honning og
omkring 250 g groft rugmel, evt. mere, hvis dejen er meget våd. Dejen skal være lind og vandet skal kunne fornemmes.
Nu er dejen færdig.

HUSK endelig at tage NY SURDEJ FRA, inden resten fyldes i en rugbrødsform.

Brug et glas til en klump ca 5 dl surdej som opbevares i køleskab. Glasset skal være stort da surdejen vokser i glasset.
Dejen skal nu hæve i omkring 3 timer i formen.
Bages ved 190 - 200 grader, nederste ribbe, i 1 time og 35 min. Afkøles på en rist.

Mel er ikke bare mel.
Friskt mel er af en hel anden kvalitet, end købe mel på pose. Frisk malet mel indeholder langt flere vitaminer og nyttige olier.
Desværre kan det være svært at få fat i helt frisk malet mel, men gør et forsøg, det er det værd.